Hoe werkt indexatie loon?

Wat is loonindexering? Het principe van loonindexering is eenvoudig: wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen (de zogenaamde spilindex), worden de meeste lonen automatisch verhoogd. Lees verder »

Bron: www.jobat.be

Hoe werkt indexering loon?

Loonaanpassing. De aanpassing van de lonen aan de index wordt berekend op basis van het gemiddelde van de gezondheidsindex tijdens een periode van 4 maanden. De loonontwikkeling volgt dus met enige vertraging de stijging van de levensduurte. Men spreekt dan van loonindexering. Lees verder »

Hoeveel stijgt mijn loon in 2022?

Vanaf 1 juni 2022 bedraagt de nieuwe verhogingscoëfficiënt 1,8845. Als gevolg hiervan stijgen de brutomaandwedde en ook alle geïndexeerde toelagen met 2%. De coëfficiënt wordt op 1 juni 2022 aangepast in de betrokken rubrieken op Fedweb (Weddeberekening, Bedragen indexeren, Taaltoelage, Haard-en standplaatstoelage). Lees verder »

Hoe bereken ik de indexaanpassing?

Voor de berekening wordt doorgaans het te indexeren bedrag vermenigvuldigd met de eindindex en gedeeld door de beginindex (van referentiejaar en -maand). Lees verder »

Is werkgever verplicht loon te indexeren?

Een werkgever is niet verplicht om te indexeren. Die verplichting heeft de werkgever natuurlijk wel als hij met zijn werknemers heeft afgesproken om jaarlijks te indexeren. Dat geldt ook als de cao indexering voorschrijft. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt indexatie loon?