Hoe bereken je de getijden?
Als we toch de rijzing van een tussengelegen moment willen berekenen, dan bereken we dat als volgt: Bereken eerst het verval, dit is het verschil tussen hoog en laag water op 1 dag. Bereken dan hoeveel uur na/voor HW of LW we zitten. Vermenigvuldig het aantal twaalfden dat van toepassing is met het verval. Lees verder »
Hoe lees ik een getijden tabel?
Bij elke hoogwater en laagwater staat de waterstand gegeven tov NAP. Je kunt er goed aan herkennen hoe het water stijgt en daalt. Het gemiddelde zeeniveau is ongeveer gelijk aan NAP en aan het Duitse “Normalnull”. Onderaan de getijtafel staat gegeven hoe ver het LAT onder het NAP is. Lees verder »
Hoe bereken je eb en vloed?
Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan en de zon op het water in onze zeeën. Vooral de invloed van de maan is groot, omdat de maan veel dichter bij de aarde staat. Per dag is het 2x hoogwater en 2x laagwater, dus ongeveer om de 6 uur verandert de getijdestroming van richting. Lees verder »
Wat is getij coefficient?
Het getijde-coëfficiënt wordt uitgedrukt in honderdste en varieert van 20 tot 120 en geeft aan de kracht van de getijden. Het gemiddelde getijde-coëfficiënt is 70. We spreken over springtij wanneer het getijde-coëfficiënt 100 wordt bereikt. Lees verder »
Hoe werkt het getij?
De getijbeweging ontstaat door de aantrekkingskracht van de maan en de zon op het water op aarde. De maan (en in mindere mate de zon) trekken als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. Lees verder »