Hoe gaat karnen?
Bij het karnen worden de membranen van vetdeeltjes gebroken, waardoor het vet samenklontert als boter. Hiervoor helpt het als de melk al licht verzuurd is. Wat resteert is dan karnemelk. Lees verder »
Hoe moet je karnen?
Karn de room door de deksel stevig op de pot te draaien en de pot flink te schudden zodat de room tussen de deksel en de bodem klotst. Of doe de room in een keukenmachine en mix op een hoge stand. Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Lees verder »
Hoe lang duurt karnen?
Karnen van de melk De aangezuurde melk gaan we karnen, dat duurt ongeveer een uur. Door de karnemelk hard te laten klotsen in de karnton, klonteren de vetbolletjes zich samen tot boterkorrels. Lees verder »
Hoe kan ik karnemelk maken?
Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan magere melk. Vervolgens wordt dit goed geroerd (karnen). De boterklonten die daardoor ontstaan, worden er afgeschept en dan blijft er karnemelk over. Door de melkzuurbacteriën, wordt de lactose (melksuiker) in de melk omgezet in melkzuur. Lees verder »
Hoe maak je karnemelk van rauwe melk?
Het enige wat je nodig hebt is volle melk en citroensap of witte-wijnazijn. Meng een halve liter melk met twee eetlepes van het sap of de azijn, roer kort en laat vijf tot tien minuten staan tot het iets dikker is geworden en lijkt te schiften. Et voilà, je zelfgemaakte 'karnemelk' is klaar!11 jan. Lees verder »