Hoe gaat water door celmembraan?
Enkel water kan door het membraan en gelijke concentratie aan beide zijden moet bijgevolg bereikt worden door verplaatsing van water. Er stroomt dus water van de oplossing met lage concentratie aan opgeloste stoffen naar die met hoge. Dit proces heet osmose. Lees verder »
Hoe komt het dat het celmembraan waterafstotend is?
De celmembraan is hoofdzakelijk opgebouwd uit fosfolipiden. Fosfolipiden bestaan uit een hydrofiele kop en hydrofobe staartjes. In de waterige omgeving van de cel formeren de fosfolipiden zich zodanig dat de hydrofobe staartjes tegen elkaar aanliggen, weg van het water. Lees verder »
Wat zit er tussen de celwand en het plasmamembraan?
De inhoud van de vacuole wordt donker. Het niet gekleurde celplasma zit nog op enkele plaatsen vast aan de celwand. In een goed preparaat is dat te zien. De oplossing buiten de cel stroomt door de grote openingen in de celwand in de ruimte tussen celwand en celmembraan. Lees verder »
Waar is een celmembraan uit opgebouwd?
Het celmembraan, plasmamembraan, plasmalemma of membrana cellularis is een biologische structuur die de binnenkant van een cel scheidt van de buitenkant. Celmembranen zijn opgebouwd uit een dubbele laag van fosfolipiden en bevatten sterolen die nodig zijn voor de beweeglijkheid en integriteit van de membraan. Lees verder »
Hoe wordt een celmembraan groter?
De microvilli liggen dicht opeengepakt en kunnen met de lichtmicroscoop niet afzonderlijk worden onderscheiden. Daarom spreekt men van de 'borstellaag' van de cel. Omdat alle microvilli bedekt zijn door een uitstulping van het celmembraan, wordt daardoor de totale oppervlakte van het membraan enorm veel groter. Lees verder »