Hoe kan je je DNA veranderen?

Het aanpassen of bewerken van DNA (genen) noemen we kiembaanmodificatie. Kiemcellen zijn zaadcellen, eicellen of de bevruchte eicel. Kiemcellen kunnen uitgroeien tot een mens. Kiembaanmodificatie kan ook in een embryo (eerste begin van een baby). Lees verder »

Wat kan je DNA veranderen?

Vaak zit de afwijking in een gen dat eigenlijk andere fouten in het DNA moet repareren. Is zo'n reparatiegen stuk, dan kunnen er steeds nieuwe DNA-fouten in de cel ontstaan. Daardoor kan de cel ongeremd gaan delen. Als cellen ongeremd gaan delen, ontstaat er een kwaadaardige tumor. Lees verder »

Kan je DNA worden aangepast?

Wetenschappers kunnen DNA aanpassen met de techniek CRISPR-Cas. Onderzoekers hebben CRISPR-Cas ontdekt bij bacteriën. Vervolgens hebben ze het aangepast om ook heel precies DNA te kunnen veranderen in cellen van mensen, dieren en planten. De naam CRISPR is afkomstig van het systeem in bacteriën. Lees verder »

Kan je DNA manipuleren?

Wereldwijd is afgesproken dat de mens het DNA van de mensheid niet zal veranderen. Maar het kan wél: aanpassen van wat ook wel 'de kiembaan' wordt genoemd. Lees verder »

Welke typen DNA veranderingen zijn er mogelijk?

Mutaties kunnen natuurlijke oorzaken hebben, maar ook experimenteel worden veroorzaakt. De drie hoofdcategorieën bij mutaties zijn puntmutaties, segmentmutaties en ploïdiemutaties. Puntmutaties zijn wijzigingen in het DNA of RNA doordat er in een sequentie iets veranderd, toegevoegd of verwijderd wordt. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe kan je je DNA veranderen?