Hoe kom je aan meer T-cellen?
Lichaamseigen T-cellen worden inmiddels met succes via gentransfertechnieken geprogrammeerd om tumorcellen te kunnen vinden en te vernietigen. Zo kan de Cas9-techniek gebruikt worden om de activatie van T-cellen naar nieuwe markers te veranderen, die dan specifiek gekozen worden om bepaalde kankercellen aan te vallen. Lees verder »
Hoe worden T-cellen geactiveerd?
Door een koppeling van de juiste T-lymfocyt met het antigeen van de afgebroken ziekteverwekker wordt deze T-lymfocyt geactiveerd. Net als bij de humorale afweer met de B-lymfocyten is ook in de cellulaire afweer maar één specifiek antigeen in staat om één specifieke T-lymfocyt-receptor te activeren. Lees verder »
Waar komen T-cellen voor?
T-cellen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem. Ze zitten in het bloed maar vanuit het bloed komen ze ook in weefsels en lymfeklieren. De behandeling van bijvoorbeeld ontstekingsziektes in de darm richt zich onder andere op de T-cellen. Lees verder »
Waar worden T-cellen gemaakt?
T-cellen zijn immuuncellen. Ze zitten in het bloed en worden gemaakt in de thymus. Daarom worden ze T-cellen of T-lymfocyten genoemd. De thymus zit achter het borstbeen. Lees verder »