Hoe lang is aannemer aansprakelijk voor verborgen gebreken?
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken. Lees verder »
Hoe lang blijft aannemer aansprakelijk?
De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer wordt bevestigd in de artikelen 1792 en 2270 van het burgerlijk wetboek. Deze artikelen bepalen dat voor alle gebreken die de stevigheid of de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen, de aannemer sowieso gedurende 10 jaar aansprakelijk is. Lees verder »
Wie is verantwoordelijk voor bouwfouten?
De wet bepaalt dat de opdrachtgever aansprakelijk is als een bouwfout wordt veroorzaakt door fouten of gebreken in documenten (bestek, bouwtekeningen, enz.) die van de opdrachtgever afkomstig zijn. Lees verder »
Wie betaalt verborgen gebreken?
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen. Lees verder »
Wat is een onderhoudstermijn in de bouw?
Het onderhoudstermijn is de periode na de oplevering waarin de aannemer of klusser de bij de oplevering geconstateerde oplevergebreken verhelpt. Ook (kleine) gebreken die nog tijdens deze periode aan het licht komen (door ingebruikname van het werk) worden geacht te worden hersteld in deze periode. Lees verder »