Hoe lang zijn emissierechten geldig?
Alleen geldige CER's en ERU's mogen nog worden gehouden op EU-rekeningen, tot 1 juli 2023. Ongeldige CER's mogen alleen op Kyoto-rekeningen staan. Dit geldt tot 1 januari 2026. In het EU ETS-register is duidelijk zichtbaar of de CER's en ERU's geldig of ongeldig zijn. Lees verder »
Wat kost een emissierecht?
Daarmee komt de gemiddelde prijs van emissierechten over 2020, 24,31 euro, op bijna hetzelfde niveau uit als over 2019, 24,61 euro. Lees verder »
Hoe werkt de handel in emissierechten?
Marktinstrument voor minder CO2-uitstoot Emissiehandel is de handel in emissierechten: het recht om broeikasgassen uit te stoten. Met 1 emissierecht mag een bedrijf 1 ton koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Het aantal beschikbare rechten is beperkt en gaat ook nog eens elk jaar omlaag. Lees verder »
Wat kost een ton CO2?
Om de uitstoot van broeikasgassen kosteneffectief terug te dringen is de Europese Unie in 2005 gestart met een emissiehandelsysteem. De CO2-prijs was hoog, 30 euro per ton in 2008, maar schommelt sinds 2012 tussen de 3 en 9 euro per ton. Lees verder »
Hoe werken CO2 emissierechten?
Aan het einde van het jaar moet elk bedrijf in ruil voor de uitgestoten CO2, de rechten weer inleveren. Voor elke uitgestoten ton CO2 één recht. Heb je minder ton uitgestoten dan dat je rechten hebt, dan mag je die rechten houden. Bedrijven mogen onderling ook handelen in die rechte. Lees verder »