Hoe maakt men gips?

Productie van natuurgips. Zoals bij het ontstaan is beschreven, wordt natuurgips gedolven in een dihydraat-vorm (ruwe gips). Deze vorm reageert niet met water, er moet eerst een hemihydraat-vorm (poedervorm) van worden gemaakt. Dit gebeurt door de gedolven gipssteen te verkleinen tot brokken van circa 2 cm. Lees verder »

Hoe is gips ontstaan?

Het is een non-metallic mineraal, gevonden in steenvorm (dihydraat-vorm) en over de hele wereld ontstaan tijdens langdurige geologische processen. Het ontstaat door de verdamping van zeewater in binnenzeeën. Het in het zeewater opgeloste gips vormt bij de verdamping van het water kleine kristallen die bezinken. Lees verder »

Welk zout is het hoofdbestanddeel van gips?

Gips (genoemd naar het Griekse "koken") is een mineraal dat grotendeels uit het zout calciumsulfaat (CaSO4) bestaat, een verbinding van calcium en sulfaat in kristalvorm. Lees verder »

Waar komt Natuurgips vandaan?

Natuurgips wordt gedolven in sites uit de natuur, vooral in Frankrijk, in het bekken rond Parijs. De eerste gipslagen ontstonden zo'n 100 tot 200 miljoen jaar geleden door verdamping van het zeewater in de ondiepe wateren van de aarde. Fosfo-gips ontstaat als restproduct bij de productie van fosfaten. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe maakt men gips?