Hoe ontstaat zout?
Zout komt in de natuur voor in de grond als steenzout op plaatsen waar in een geologisch verleden binnenzeeën zijn opgedroogd, in feite is dat dus zeezout. Het wordt daaruit al eeuwen gewonnen b.v. bij Salzburg, dat niet voor niets zo heet: Salz is namelijk het Duitse woord voor zout. Lees verder »
Hoe is zout ontstaan?
In Europa is in het Trias en Perm (245 tot 260 miljoen jaar geleden) een grote zoutlaag ontstaan door het uitdampen van een oude, ondiepe zee, die afgesloten raakte van de landmassa. Later werd die ingedampte zoutlaag bedolven onder nieuwe afzettingen, waardoor ze zich nu tot enkele kilometers diep bevindt. Lees verder »
Hoe wordt zout gevormd?
Een zout is een samengestelde stof die wordt gevormd door een ionbinding, een chemische binding tussen positieve en negatieve ionen. De positieve ionen zijn de kationen, de negatieve de anionen. Deze ionen zijn door elektrostatische aantrekkingskrachten aan elkaar gebonden. Lees verder »
Hoe komt het dat er zout in de zee zit?
Het zout in de zee komt uit de grond. Sodium (een belangrijk bestanddeel van zout) komt uit de oceaanbodem. Chloride (een ander bestanddeel van zout) komt uit het binnenste van de aarde door middel van vulkanen. Samen vormen sodium en chloride zout. Lees verder »