Hoe rode wijn decanteren?

Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wi. Lees verder »

Bron: www.culy.nl

Hoe lang moet je rode wijn decanteren?

Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd. Lees verder »

Waarom rode wijn decanteren?

De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken. Lees verder »

Hoe lang moet je wijn laten ademen?

Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen. De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en het verschil is vlugger merkbaar. Lees verder »

Wat heb je nodig om te decanteren?

Decanteren is simpelweg wijn overgieten van een fles in een karaf. De reden om een fles wijn te decanteren is om het droesem in een fles te scheiden van de wijn. Een beetje bezinksel in de wijn kan geen kwaad, maar het geeft zo`n vervelend gevoel in de mond. Vooral bij oude wijnen en Port kan wat bezinksel voorkomen. Lees verder »

Bron: eurocave.be
Gerelateerd aan Hoe rode wijn decanteren?