Hoe werkt bekostiging in hoger onderwijs?

Alle instellingen in het hoger onderwijs krijgen 1 bedrag van het Rijk: de lumpsum. Zij beslissen zelf hoe zij het geld uitgeven. Er gaat ongeveer € 11 miljard aan bekostiging naar het hoger onderwijs. Lees verder »

Wat is bekostigd hoger onderwijs?

Wat isBekostigd hoger onderwijs Bij bekostigd onderwijs betaalt (bekostigt) de overheid de onderwijsinstelling om opleidingen te verzorgen. Hierdoor bepaalt de overheid ook de hoogte van het collegegeld. Dit wordt het wettelijk collegegeld genoemd. De meeste erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland zijn bekostigd. Lees verder »

Hoeveel geld krijgt de hogeschool per student?

Vorig jaar stond in de Prinsjesdagstukken dat universiteiten in 2021 per student 7800 euro zouden krijgen In een jaar tijd is dat bedrag gestegen naar 8000 euro. Voor het hbo is dat gestegen van 7900 euro naar 8000 euro. Lees verder »

Hoeveel kost een student per jaar voor de overheid?

Die kost de overheid 1.150 euro per student per jaar. Totaal: gemiddeld 9.800 euro per student per jaar. Daartegenover staat het collegegeld van 1.906 euro die elke student jaarlijks betaalt. De overheid betaalt dan dus 83,7 procent van de kosten van de studie. Lees verder »

Bron: www.nrc.nl

Hoe wordt een universiteit gefinancierd?

Universiteiten worden gefinancierd door de overheid, NWO, het bedrijfsleven en de EU. Daarnaast ontvangen ze inkomsten uit collegegelden. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt bekostiging in hoger onderwijs?