Hoe werkt camouflage?
Camouflage werkt in twee richtingen. Prooien maken zichzelf onzichtbaar voor roofdieren om niet als lekkere hap te eindigen. Maar ook predatoren doen aan camouflage om ervoor te zorgen dat ze ongemerkt kunnen toeslaan. Hoe ze dat doen, is voor elk dier anders. Lees verder »
Wat is het doel van camouflage?
Camouflage zorgt dus voor veiligheid, zowel in de aanval als in de verdediging. Schutkleur Dieren hebben dezelfde redenen om niet op te willen vallen. Ze willen niet ten prooi vallen aan een vijand. En roofdieren willen ongezien hun prooi kunnen besluipen. Lees verder »
Welke dieren doen aan camouflage?
- wandelende takken en -bladeren.
- vele vlinders bijvoorbeeld de peper-en-zoutvlinder.
- vele rupsen lijken op takjes en hebben kleuren gelijk een tak of blad waarop ze leven.
- vele broedende vogels op het nest, bijvoorbeeld eenden-soorten en fazanten.
- Lees verder »
Hoe beschermt een vlinder zich tegen roofdieren?
Hun schutkleur beschermt ze tegen roofdieren. Die zien hen daardoor niet goed. Dieren kunnen zich op allerlei manieren camoufleren. Ook door hun geur of gedrag kunnen ze zich 'onzichtbaar' maken. Lees verder »
Wat is een schutkleur bij dieren?
Schutkleur en vorm Dieren kunnen dezelfde kleur hebben als de plek waar ze vaak zitten. Dit noemen we een schutkleur. Rupsen hebben bijvoorbeeld precies dezelfde kleur als de blaadjes waarop ze zitten. Lees verder »
Hoe werkt mimicry?
Bij mimicry lijkt een dier of plant op een ander dier of plant, veel meer dan door toeval, levenswijze en gezamenlijke afstamming verwacht mocht worden. Een van beide soorten bootst de andere soort na. Het woord betekent nabootsing of camouflage. Lees verder »