Hoe wordt koffie verbouwd?
Van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant wordt Koffie gemaakt. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon en wordt daarom koffieboon genoemd. Lees verder »
Wat gebeurt er op een koffieplantage?
Op een koffieplantage vindt het oogsten van de koffiebessen plaats, daarna het fermenteren (een nat proces), vervolgens het drogen en tot slot het sorteren van de koffiebonen. Het branden en malen van de bonen gebeurt over het algemeen elders; Amsterdam en Londen zijn van oudsher belangrijke centra hiervan. Lees verder »
Waar word koffie verbouwd?
Latijns-Amerika en Afrika zijn de belangrijkste werelddelen waar koffie wordt verbouwd. In landen zoals Ethiopië, Kenia, Colombia, Bolivia, Peru, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras en Panama zien we de Arabica koffieboon terug. De Robusta koffiebonen zien we vooral in Uganda, Thailand, Vietnam en India terug. Lees verder »
Hoe wordt koffie verwerkt?
Dit kan op twee manieren. Allereerst de natte manier, de zogenaamde gewassen koffie. Hierbij wordt het vruchtvlees van de pit verwijderd en het resterende slijmlaagje er na een fermentatieperiode vanaf gewassen. Er bestaat ook een verwerking waarbij de koffiebes met vruchtvlees en al te drogen wordt gelegd. Lees verder »
Hoe groeit koffie?
De koffiebonen groeien aan de Coffea, ofwel de koffieplant in de tropische gebieden rond de evenaar. Alle soorten horen bij de houtachtige planten en kunnen afhankelijk van de soort kruipend, boomvormig, liaanvormig of struikvormig zijn. Lees verder »