Hoe ziet een membraan eruit?

Het celmembraan bestaat in de eenvoudigste vorm uit een dubbele laag fosfolipiden. Fosfolipiden zijn langwerpige, amfipatische moleculen, bestaande uit een sterk hydrofiele kop en twee lange, hydrofobe vetzuurstaarten. Lees verder »

Welke membranen zijn er?

Er zijn vier algemeen aanvaarde categorieën membranen. Deze worden gedefinieerd op basis van de grootte van het materiaal dat ze van de voedingsvloeistof moeten scheiden. De membraantypes staan bekend als omgekeerde osmose (OO), nanofiltratie, ultrafiltratie en microfiltratie, in volgorde van toenemende poriegrootte. Lees verder »

Wat is de taak van de celmembraan?

De celmembraan uit de buitenste begrenzing van de levende cel. Alle stoffen die de cel in moeten, of de cel uit moeten, moeten door het membraan. Het membraan selecteert welke stoffen door erdoor mogen en welke stoffen niet. het membraan is dus selectief doorlaatbaar of semi-permeabel. Lees verder »

Waarom kan water niet door de Fosfolipidenlaag?

Diffusie valt onder passief transport, want het kost de cel geen extra energie. Grote moleculen, ionen, water en grote voedseldeeltjes kunnen niet door de fosfolipidenlaag heen. Vetachtige stoffen kunnen dat wel. Veel van die stoffen moeten gebruik maken van eiwitpoorten in het membr. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe ziet een membraan eruit?