Is er wateroverlast in Nederland?

Volgens waarnemingen van het KNMI nam de jaarlijkse neerslag in Nederland van 1906 tot 2020 toe met 21%. Vooral de winters zijn natter geworden, maar ook in de zomer valt meer neerslag. De toename komt vooral doordat de neerslag extremer is geworden. Lees verder »

Waar in Nederland is er wateroverlast?

Langdurende hevige buien komen vooral voor in het westen van Nederland en in het zuiden van Limburg. Waar wateroverlast ontstaat hangt ook af van het type bodem. In zandgrond kan water snel de grond inzakken. In veen- en kleigebieden blijft het water langer op de grond staan. Lees verder »

Kan Nederland overstromen?

Ruim een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau. En maar liefst 59% van het land kan overstromen door water uit de zee of rivieren. Om Nederland te beschermen tegen deze overstromingen, heeft ons land ruim 3.700 kilometer aan waterkeringen. Lees verder »

Waarom overstroomt Nederland niet?

Dijken, duinen en dammen beschermen Nederland Waterkeringen, zoals dijken, duinen en dammen, beschermen ongeveer 60% van Nederland tegen overstromingen. In dit overstroombare gebied wonen zo'n 9 miljoen mensen. Dit aantal neemt toe. Ook is de economische waarde in deze gebieden gestegen. Lees verder »

Welke gebieden in Nederland zijn risicogebieden Bij een zeespiegelstijging?

We zien dat de Randstad inderdaad het grootste risicogebied is in Nederland. Het hangt af van de waterstand en de plek van de dijkdoorbraak hoe hoog het water kan komen. Voor deze kaart zijn computerberekeningen uitgevoerd van verschillende dijkdoorbraken. Voor elke locatie is gekeken wat de maximale waterhoogte was. Lees verder »

Gerelateerd aan Is er wateroverlast in Nederland?