Is groot een bijwoord?
Hij is heel groot. Het bijwoord is in dit voorbeeld heel (en niet groot). Heel zegt iets over groot. Het bijvoeglijk naamwoord groot zegt op zijn beurt iets over zijn, namelijk: hij is groot. Lees verder »
Hoeveel bijwoorden zijn er?
bijwoorden van graad: heel, zeer, nogal, enigszins, hartstikke. bijwoorden van plaats/richting: waarheen, hier, elders, ginds, opzij. bijwoorden van tijd: wanneer, morgen, vandaag, gisteren, binnenkort, onlangs. aanwijzende bijwoorden: daar, hier, nu. Lees verder »
Wat is een voorbeeld van een bijwoord?
Een bijwoord is een woord dat meer informatie geeft over een ander woord in de zin, of over de hele zin. Zo is heel in 'Zij is heel aardig' een bijwoord; en in 'Ik kom morgen niet' zitten twee bijwoorden: morgen en niet. Lees verder »
Is het een bijwoord?
Een bijwoord is een woord dat meer informatie geeft over het woord waar het bij hoort, vandaar de naam bijwoord. Bijwoorden zeggen bijna altijd iets over een ander werkwoord, een ander bijwoord, een bijvoeglijk naamwoord of een plaats of tijd. Lees verder »
Is dan een bijwoord?
Het woord dan kan zowel een bijwoord als een voegwoord zijn. Dat heeft gevolgen voor de woordvolgorde van het deel van de zin waar dan in staat. Het is voor cursisten dus belangrijk om de verschillende gebruikswijzen van dan te onderscheiden. Lees verder »