Is kernuitstap realistisch?
Bij een kernuitstap in 2025 zal de CO2-uitstoot in ons land mogelijk verdubbelen, zo berekende Johan Albrecht (Itinera Institute, Universiteit Gent). Een logisch gevolg als je de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron (kernenergie) vervangt door een alternatief dat 30 à 40 keer méér CO2 uitstoot. Lees verder »
Is kernenergie goed?
Voordelen. Bij de opwekking van kernenergie komen nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Er komen wel broeikasgassen vrij tijdens de bouw en ontmanteling van de kerncentrales, bij winning en transport van uranium en het transport, de verwerking en opslag van het kernafval. Lees verder »
Welke 2 kerncentrales blijven open?
Regering bereikt akkoord over het langer openhouden van twee kerncentrales. Het kernkabinet is het na een lange dag van vergaderen over de kernuitstap eens geraakt over een verlenging van de kernenergie. De kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 blijven tien jaar langer open dan gepland. Lees verder »
Wat na de kernuitstap?
Na de sluiting van alle 7 Belgische kernreactoren, zullen we ongeveer de helft van onze elektriciteitsproductie verliezen. Meerdere studies* wijzen uit dat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd zal worden als we uit kernenergie stappen. En dat het risico op een black-out zal toenemen na 2025. Lees verder »