Kan bruikleen verjaren?

Géén verjaring bij rechtmatige situatie Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruikleen of een recht van erfdienstbaarheid. Als dat het geval is, levert het gebruik van de grond door deze gebruiker een rechtmatige situatie op. In dat geval is verjaring niet aan de orde. Lees verder »

Kan eigendomsrecht verjaren?

Bent u bezitter te goeder trouw dan geldt er een verjaringstermijn van 10 jaar. Indien u geen bezitter te goeder trouw bent dan geldt er een verjaringstermijn van 20 jaar. Er is sprake van goede trouw indien u zichzelf als eigenaar van de grond beschouwt en u zich redelijkerwijs ook als zodanig mocht beschouwen. Lees verder »

Kan een perceelsgrens verjaren?

Is het stuk grond tussen de erfgrens en gebruiksgrens al lange tijd in gebruik door iemand anders dan de eigenaar? Dan kan door verjaring recht van eigendom op dat stuk grond ontstaan. Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring. Lees verder »

Hoe kan je verjaring aantonen?

Bij verkrijgende verjaring moet men niet alleen aantonen dat de grond minimaal 10 jaar lang en te goeder trouw in bezit is, maar ook dat dit bezit in die periode onafgebroken is geweest. Dat kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat gedurende 10 jaar een vaste muur om het erf staat. Lees verder »

Is verjaring overdraagbaar?

Bezit en verjaring Van belang is op te merken dat een stuk grond alleen door verjaring in eigendom kan overgaan wanneer sprake is van bezit. Dit betekent dat het stuk grond door degene die dit houdt, voor zichzelf dient te worden gehouden. Men neemt een goed in bezit door daarover de feitelijke macht te verschaffen. Lees verder »

Gerelateerd aan Kan bruikleen verjaren?