Waar komt de naam restaurant vandaan?
De naam 'restaurant' is afkomstig van het Franse 'restaurer', of herstellen. De etablissementen die in de 18e eeuw opkwamen kregen de naam 'restaurateurs' omdat ze, buiten het gildemonopolie op bereid voedsel om, quasi-medicinale vleesbouillons aanboden om vermoeide of zieke reizigers weer op krachten te brengen. Lees verder »
Hoe is de horeca ontstaan?
Eerste restaurant Restaurants met een menukaart en dus de mogelijkheid om te kiezen wat je wilde eten ontstonden in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Het eerste restaurant werd geopend in 1765 door de Franse kok A. Boulanger. Het was een eethuis waar hij diverse soepen bereidde waaruit de gast een keuze kon maken. Lees verder »
Wat is een eethuis?
het eethuis eethuizen (meerv.) een naar verhouding eenvoudige gelegenheid waar men iets eten kan. Lees verder »
Wat is het doel van een restaurant?
Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen (tegen betaling) kunnen eten. Samen met hotels en cafés worden restaurants ook wel de horeca genoemd. Lees verder »
Waar staat brasserie voor?
De naam is het Franse woord voor brouwerij en een brasserie staat dan ook bekend als eet-én-drinkgelegenheid. Anders dan in een restaurant, ga je hier ook gewoon een glaasje wijn drinken met een hapje, in plaats van een hele maaltijd of menu. Lees verder »