Waar mag as verstrooid worden?
- verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld;
- thuis bewaren;
- bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
- begraven in een graf;
- meenemen naar het buitenland (uitvoeren).
- Lees verder »
Waar mag je geen as uitstrooien?
Indien de APV niets regelt over asverstrooiing mag de verstrooiing in principe overal plaatsvinden, tenzij andere regels zich er tegen verzetten. Indien men wil verstrooien op het grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet toestemming worden gevraagd aan die eigenaar. Lees verder »
Waar kan ik as in bewaren?
Nabestaanden kunnen de as van hun overleden dierbare thuis bewaren, maar ze kunnen het ook bijzetten op een begraafplaats of bij het crematorium. De as kan zowel onder als boven de grond worden bewaard. Voordat de as een plek krijgt kiezen de meeste mensen eerst iets uit waar ze de as in bewaren. Lees verder »
Hoe strooi je as van een overledene uit?
Strooi de as laag bij de grond of graaf een kuiltje waar de as in kan. De as kan je bedekken met bladeren. Als je gaat verstrooien op het water, houd er dan rekening mee dat de as een tijdje op het water blijft liggen. Bloemblaadjes of bloemen kunnen dat beeld een beetje verzachten. Lees verder »
Waar strooi je as uit?
Een mooie plek om de as uit te strooien, is nog best lastig om te kiezen. Meestal wordt er een locatie gekozen waar de overleden persoon iets mee had. Dit kan een plek zijn waar hij of zij graag kwam, maar het kan ook een mooie plek zijn die overeenkomt met de hobby's of persoonlijkheid van iemand. Lees verder »
Kun je overal begraven worden?
Waar u begraven kan worden U bent vrijwel geheel vrij in uw keuze van een Nederlandse begraafplaats. Er zijn echter gemeenten die geen nieuwe graven uitgeven aan niet-inwoners van de betreffende gemeente. Informeer hiervoor bij de begraafplaats. Lees verder »