Waar wordt restafval verbrand?
In Nederland verbranden we restafval van huishoudens en ander niet-recyclebaar afval meestal in afvalverbrandingsinstallaties (AVI's). Van dit afval is een deel biomassa, zoals papier en etensresten die in het restafval terecht zijn gekomen. Dit deel is niet meer op een andere manier te verwerke. Lees verder »
Wat gebeurt er met het restafval?
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen. Lees verder »
Hoe wordt restafval gerecycled?
Restafval. Restafval is het afval dat overblijft wanneer er niets meer uit afval gescheiden kan worden. Restafval kunnen we niet recyclen, daarom is het belangrijk dat deze afvalstroom steeds kleiner wordt. Van dit afval kunnen we wel de energie gebruiken die ontstaat bij de verbranding van het afval. Lees verder »
Wat wordt er naast restafval nog meer verbrand bij afvalverbranding?
Niet al het afval is brandbaar. De restproducten, zoals vliegas en bodemas, worden wel grotendeels nuttig toegepast. Een klein deel hoeft gestort te worden. Vliegas wordt bijvoorbeeld toegepast als vulstof in asfalt en bodemas wordt gebruikt als ophoogmateriaal in de wegenbouw. Lees verder »