Waarom doen ze een Ruggenmergpunctie?
In een dringende context helpen ze bij het stellen van de diagnose van meningitis (hersenvliesontsteking), encefalitis (hersenontsteking), subarachnoïdale bloeding (bloeding tussen de hersenvliezen), en van andere infectie- of ontstekingsziekten van het centrale zenuwstelsel. Lees verder »
Hoe lang rust na lumbaalpunctie?
De eerste twee weken na de punctie kunt u last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Als u hier last van krijgt, moet u drie tot vier dagen strikte bedrust houden en veel drinken. Veel drinken betekent minimaal acht glazen per dag. Voor de hoofdpijn kunt u zo nodig paracetamol innemen. Lees verder »
Hoe lang duurt de uitslag van een lumbaalpunctie?
Het duurt 2 weken voordat alle uitslagen bekend zijn. Na afloop van de ruggenprik spreken we met u af hoe u de uitslag krijgt. Lees verder »
Hoe gevaarlijk is een lumbaalpunctie?
Een lumbaalpunctie kan soms complicaties of bijwerkingen met zich meebrengen. Tijdens het prikken kan de arts per ongeluk een zenuw raken. Je voelt dan een pijnlijke, maar ongevaarlijke elektrische schok of pijnscheut in je been. Een andere mogelijke complicatie van een lumbaalpunctie is hoofdpijn. Lees verder »
Waarom ruggenmerg trekken?
Een ruggenprik (lumbaalpunctie) is een onderzoek waarbij vocht (liquor) uit het wervelkanaal wordt afgenomen. Het onderzoek van liquor kan informatie opleveren over aandoeningen van hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels. Dit onderzoek kan zowel plaatsvinden in een dagbehandeling als tijdens een opname. Lees verder »