Waarom heeft Nederland tulpen?

In de zestiende eeuw werd de tulp vanuit Turkije meegenomen naar Nederland, waar deze snel erg populair werd onder de welgestelden. Zó populair zelfs dat er een heuse tulpenmanie ontstond: tulpen werden steeds maar meer waard totdat uiteindelijk de markt volledig instortte. Lees verder »

Hoe is de tulp naar Nederland gekomen?

In de zestiende eeuw kwam de tulp naar Nederland. De plantkundige Carolus Clusius speelde daarbij een belangrijke rol. Via zijn netwerk kwam de tulp bij veel welgestelden in ons land terecht. Lees verder »

Waarom hebben we tulpenvelden?

Tulpen groeien goed op de zeebodem De eerste tulpenbollen gingen in de jaren 60 de grond in. De voormalige zeebodem bleek vruchtbare grond en zeer geschikt voor het kweken van tulpen. De mineralen in de bodem worden door tulpen namelijk gebruikt als voedingsstoffen. Lees verder »

Wie heeft de 1e tulp in Nederland in de grond gestopt?

De eerste tulpen werden in 1593 door de Vlaamse diplomaat Ogier Gisleen van Busbeke aan zijn vriend Carolus Clusius, botanicus van de Hortus Botanicus in Leiden, gestuurd. Zes oogsten later - een tulp komt in zeven jaar tot wasdom - was het verzamelen van tulpen een rage geworden. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom heeft Nederland tulpen?