Waarom heet de Rijn in Nederland de Waal?
De naam Waal (door de Romeinen Vacalis of Valis genoemd, later Vahal) is van Germaanse herkomst en is een verwijzing naar de vele meanders die de rivier ooit gehad moet hebben (Oudgermaans: wôh = krom). Tijdens de Romeinse tijd is de Waal vermoedelijk al de belangrijkste afwatering van de Rijn geweest. Lees verder »
Waarom is de Waal niet de Rijn?
Vanaf Zwitserland tot de Duitse grens heeft de rivier een naam die overeenkomt met de naam Rijn. Maar als die rivier bij Lobith ons land binnen komt wordt deze rivier bijna meteen gesplitst in de Waal en de Nederrijn/lek. Lees verder »
Hoe heet de Rijn in Nederland?
De officiële naam voor het deel van de Rijn dat door Nederland stroomt, is de Nederrijn, maar in de volksmond is het gewoon de Rijn. De Nederrijn is de tak van de Rijn die loopt van het Pannerdensch Kanaal bij Angeren naar Wijk bij Duurstede. Daar splitst de rivier in de Lek en de Kromme Rijn. Lees verder »
Waar komt de Rijn bij de Waal?
De Waal stroomt van de Rijn bij Pannerden via Nijmegen, Tiel en Zaltbommel naar de Merwede bij Woudrichem. De rivier wordt veel gebruikt door de scheepvaart. Lees verder »
Hoe wordt de Rijn genoemd in de verschillende landen?
In Duitsland worden verder de volgende benamingen gebruikt: Hochrhein: tot Bazel (Zwitsers-Duitse grens). Oberrhein (Bovenrijn): tot Bingen (gedeeltelijk de Duits-Franse grens). Door de binnenvaart wordt alleen het gedeelte boven Mannheim "Oberrhein" genoemd. Lees verder »