Waarom komt er vocht in een blaar?

De heldere vloeistof die zichtbaar is in je blaar is bloedplasma (bloed zonder de rode bloedcellen) en is van vitaal belang in het menselijk lichaam, aangezien het ervoor zorgt dat je bloed stolt. Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een kussentje om verdere beschadiging te voorkomen. Lees verder »

Waarom vult een blaar zich met vocht?

De eigenlijke blaas ontstaat als de bovenste huidlagen zich van elkaar losscheuren, waardoor er zich een holte vormt met lymfevocht. Wanneer de druk of wrijving tijdig stopt, zal de blaar spontaan verdwijnen. Als de druk blijft, zal de blaar zich verder uitbreiden. Lees verder »

Wat te doen bij een blaar met vocht?

Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw. Lees verder »

Hoe droog je een blaar uit?

Grote blaar Was eerst je handen en steriliseer de naald met alcohol. Houd de naald nooit in een vlam. Daardoor komen er koolstofdeeltjes in de wond en deze kunnen voor nog meer irritatie zorgen. Na het doorprikken van de blaar druk je voorzichtig het vocht uit het gaatje. Lees verder »

Wat gebeurt er als je een blaar niet doorprikt?

Een open blaar loopt een groter risico op infecties. Je kunt dus beter niet een blaar doorprikken. Daarom moet je open blaren goed verzorgen. Maak de wond eerst goed schoon met water. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom komt er vocht in een blaar?