Waarom noemen ze het Prinsjesdag?
Prinsjesdag was oorspronkelijk de benaming van de verjaardag van Stadhouder Prins Willem V (1748-1806) op 8 maart. In die tijd, de Patriottische tijd, was Prinsjesdag een van de populairste volksfeesten in ons land. Later werd de naam Prinsjesdag gebruikt voor feestelijkheden rondom een lid van het Koninklijk Huis. Lees verder »
Hoe komen ze aan de naam Prinsjesdag?
De naam. De naam 'Prinsjesdag' stamt al uit de achttiende eeuw. Het komt van de viering van verjaardagen van leden van de stadhouderlijke familie. 'Prinsjes' slaat hierbij op de kinderen van de oranjegezinden die bij zulke gelegenheden feestelijk gekleed waren. Lees verder »
Wat is de betekenis van Prinsjesdag?
Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag in september. Lees verder »
Wie heeft de troonrede bedacht?
Totstandkoming. De troonrede wordt in hoofdzaak geschreven door de ministers en wordt uitgesproken onder politieke verantwoordelijkheid van het kabinet. Dit is het geval sinds de grondwetsherziening van 1848, waarbij de ministers verantwoordelijk werden voor al het doen en laten van de Koning. Lees verder »
Wat staat er op de schouw van de Ridderzaal?
De troon werd opnieuw gestoffeerd in Lyon. De provincievlaggen zijn verwijderd en vervangen door wandtapijten die de Nederlandse provincies en het Caribisch deel van het Koninkrijk vertegenwoordigen. Tot slot staat het begin van de grondwet van 1848 van het Koninkrijk der Nederlanden op de schouw. Lees verder »