Waarom zit er zout in de Twentse bodem?

Zoutlagen in de Twentse bodem Deze zoutlagen zijn honderden miljoenen jaren geleden ontstaan door verdamping van een binnenzee, die toen West Europa bedekte. Toen in opdracht van De baron Van Heeckeren in 1887 in Delden een drinkwaterput werd geslagen, kwam dit steenzout op een diepte van 520 meter naar boven. Lees verder »

Hoe komt er zout in de bodem?

Het zeewater kan binnendringen via open riviermondingen en estuaria, maar ook via schut- en spuisluizen of vispassages op 'gesloten' zoet-zoutovergangen. Zout komt dan mee met schepen of vissen. Lees verder »

Bron: iplo.nl

Waarom zoutwinning in Nederland?

Het zout is onder meer bestemd voor consumptie en wordt gebruikt als onthardingszout, strooizout en grondstof voor de chemische industrie. Er blijft een holte in de ondergrond achter die gevuld is met pekel, de caverne. Een dun laagje olie op de pekel beschermt het dak van de zoutcaverne tegen oplossen. Lees verder »

Bron: www.sodm.nl

Hoe is zout ontstaan in Nederland?

Tussen de 300 en 200 miljoen jaar geleden gebeurde in Nederland iets vergelijkbaars: het klimaat was warm en droog en in de ondiepe zee die Nederland bedekte verdampten miljarden liters water. Het daarin opgeloste zout bleef achter als steenzout. Dikke pakketten hiervan liggen nu kilometers diep onder Nederland. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom zit er zout in de Twentse bodem?