Wat at je onderweg aan boord als matroos?

Een matroos kon zijn eigen voorraad aan boord meenemen, soms meer dan dertig flessen jenever. Officieren hadden geen rantsoenen, en waren vrij om zelf te bepalen hoeveel zij dronken. Waarschijnlijk nogal veel. Om te drinken aan boord nam men dus water, bier, wijn en sterke drank (jenever) mee. Lees verder »

Wat doe je als matroos?

Als matroos in de binnenvaart ben je verantwoordelijk voor het laden en lossen van het schip. Naast ladingspecifieke taken voer je ook onderhoud uit zoals schilderen, roest wegbikken, dekschrobben en kleine reparaties. Verder behoren tot je taken het vast en los maken van het schip. Lees verder »

Bron: www.exho.nl

Wat aten ze op zeilschepen?

Harde biscuits, gepekeld varkensvlees, gezouten rundvlees, kaas en boter waren vaste voedingsmiddelen, samen met erwten, rozijnen, havermout en gedroogde gezouten kabeljauw. Water in vaten bedierf snel, dus dronken zeelui 'klein bier' – met een alcoholpercentage dat net hoog genoeg was om ziekteverwekkers er niet in te laten overleven. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat at je onderweg aan boord als matroos?