Wat betekent wijn decanteren?
Decanteren is simpelweg het overgieten van een fles wijn in een karaf. De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Lees verder »
Hoe moet je een wijn decanteren?
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wi. Lees verder »
Hoe lang moet je wijn decanteren?
Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd. Lees verder »
Heeft decanteren zin?
Droesem Decanteren Een volkomen onschuldig drabje zonder smaak dat door de wijn zweeft. Het gevolg van het langzaam samenklonteren van al aanwezige deeltjes. Het is dus géén fout. Toch wil je het liever niet in het glas: het oogt niet echt lekker en het voelt raar en stroef in je mond. Lees verder »