Wat gebeurt er in een waterzuiveringsinstallatie?
In die rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten filters met bacteriën. Het water wordt door die filters en dus langs de miljoenen bacteriën gepompt. De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op. Het water dat uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie komt is schoon, maar niet zo schoon dat je het kan drinken. Lees verder »
Hoe werkt een waterzuiveringsinstallatie?
In de beluchtingsbak 'eten' bacteriën het afvalwater 'schoon'. Daarvoor hebben ze zuurstof nodig. Beluchters brengen extra zuurstof in het water waardoor dit proces sneller gaat. De beluchters zorgen ervoor dat het water continu in beweging is en de bacteriën hun werk kunnen doen. Lees verder »
Wat doet een waterzuivering?
Waterzuivering is een proces waarbij ongewenste chemicaliën, materialen en biologische verontreinigingen uit vervuild water worden verwijderd om het zo geschikt te maken voor een specifiek doel. Lees verder »
Hoe wordt water gezuiverd tot drinkwater?
Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt. (Een peilschaal.) Oppervlaktewater kan vuil en ziekteverwekkende stoffen bevatten. Lees verder »
Wat gebeurt er met douchewater?
Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. In de rioolwaterzuivering wordt het vieze water schoner gemaakt. Sommige stoffen, zoals meststoffen, worden bijna helemaal verwijderd (ongeveer 85%). Na zuivering stroomt het schonere water naar het oppervlaktewater. Lees verder »