Wat is azijn eigenlijk?
Technisch gesproken is azijn een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan alcohol zijn uit de vergisting van suiker, maar ook uit wijn, bier of appelcider. De vergisting naar azijn vindt plaats door de azijnazuur-bacterie Acetobacter. Lees verder »
Hoe wordt azijn gemaakt?
Het ontstaan is een proces van moeder natuur. Wanneer vruchtensap gaat gisten, wordt er alcohol gemaakt (zo wordt druivensap dus wijn). En wanneer er bij dit vergiste sap zuurstof komt én een bepaalde bacterie (later door Louis Pasteur gedoopt als de Acetobacter), kan het alcohol transformeren naar azijnzuur. Lees verder »
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en gewone azijn?
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken. Lees verder »
Wat zit er allemaal in azijn?
Azijn is chemisch gezien een oplossing van 4 tot 15% azijnzuur in water met geur- en smaakstoffen. Als 'azijn' minder dan 4% azijnzuur bevat, mag het volgens de Nederlandse wet geen azijn worden genoemd. Een dergelijk product wordt aangeduid met edik. Lees verder »
Hoe giftig is azijn?
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden. Lees verder »