Wat is de bron van radioactieve straling?

Radioactief materiaal wordt overal in de natuur gevonden. Het komt voor in de bodem, in lucht, water en planten. De belangrijkste veroorzaker van aardse straling zijn de natuurlijk voorkomende isotopen van uranium en zijn vervalproducten, zoals thorium, radium, en radon. Lees verder »

Wat is de bron van straling?

Bronnen van ioniserende straling Ioniserende straling is van nature aanwezig, maar kan ook afkomstig zijn van kunstmatige bronnen. Straling afkomstig van natuurlijke bronnen noemen we achtergrondstraling. Voorbeelden zijn straling afkomstig van radon in de grond en kosmische straling uit het heelal. Lees verder »

Bron: www.clo.nl

Waar komt radioactieve straling vandaan?

Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende ('radioactieve') straling. Radioactiviteit is overal en 'radioactieve' straling dus ook. Het komt uit het heelal en uit de aarde zelf. Lees verder »

Bron: www.epz.nl

Welke radioactieve bronnen bestaan er allemaal?

Radioactieve stoffen uit de uranium- en thoriumreeks De dosis die we daardoor ontvangen bedraagt naar schatting zo'n 0,26 mSv millisievert per jaar. De radioactieve stoffen radium-226 (Ra-226), lood-210 (Pb-210) en polonium-210 (Po-210) uit de uraniumreeks dragen daar het meest aan bij. Lees verder »

Bron: www.rivm.nl

Welke stoffen zijn radioactief?

Voorbeelden van radioactieve stoffen zijn jodium, cesium, strontium, plutonium en uranium. Ze blijven vaak als afval achter na het opwekken van kernenergie. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is de bron van radioactieve straling?