Wat is de functie van een stadhouder?

De stadhouder had een belangrijke stem bij benoemingen en de combinatie met militaire functies (kapitein-generaal en admiraal-generaal) versterkte zijn positie. Tevens had hij als adviseur toegang tot de Staten-Generaal. Tot 1581 oefende de stadhouder het gezag uit namens de landsheer (de koning van Spanje). Lees verder »

Wat betekent de stadhouder?

De titel komt oorspronkelijk van het Latijnse locum tenens, locus = plaats en tenens = houdend (in de betekenis van beheren of besturen), via het Franse lieu-tenant, het Duitse Statthalter en het Engelse steward. Stadhouder betekent dus plaatsvervanger. Lees verder »

Wat is het verschil tussen een raadspensionaris en een stadhouder?

Hij leidde de afgevaardigden van Holland en Zeeland naar de landelijke Staten-Generaal. Een belangrijk verschil tussen de stadhouder en de raadpensionaris is dus dat stadhouders in alle gewesten voorkwamen, terwijl alleen Holland en Zeeland samen één raadpensionaris hadden. Lees verder »

Wat was de taak van de stadhouder tijdens de Gouden Eeuw?

De 'nieuwe' stadhouders – met Willem van Oranje als eerste 'Nederlandse' stadhouder van de gewesten Holland en Zeeland – waren officieel ambtenaar, terwijl de daadwerkelijke uitvoerende en wetgevende macht bij de afzonderlijke provincies (Staten) lag. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is de functie van een stadhouder?