Wat is de huidige kiesdrempel?

Nederland kent formeel geen kiesdrempel, al is er wel een regel dat bij Tweede Kamerverkiezingen een partij die geen reguliere zetel heeft gehaald ook geen kans op een restzetel maakt, wat dus equivalent is aan een kiesdrempel van 2/3 procent. Lees verder »

Wat is de kiesdeler in Nederland?

De kiesdeler is bij verkiezingen het totaal aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels dat te verdelen is. Bij een kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging is dit in principe ook het aantal benodigde stemmen per te behalen zetel. = 100.000. Voor elke 100.000 behaalde stemmen krijgt een partij dan 1 zetel. Lees verder »

Wat voor verkiezingen zijn er in 2023?

De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. Lees verder »

Hoeveel voorkeurstemmen?

Een kandidaat voor de gemeenteraad wordt met voorkeurstemmen gekozen als deze ten minste een aantal van 25% van de kiesdeler aan stemmen gehaald heeft (voorkeursdrempel) (bij raden met 19 of meer zetels) of 50% van de kiesdeler (bij raden met minder dan 19 zetels). Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is de huidige kiesdrempel?