Wat is de taak van een executeur testamentair?
Dan staat in de wet wat de taken van de executeur zijn: Zorgen voor de erfenis, zoals: huur opzeggen, abonnementen opzeggen, netjes houden van het koophuis en de tuin, weggooien van spullen die kunnen bederven, verkopen van aandelen die te veel verlies maken, zorgen voor een nieuw huis voor huisdieren. Lees verder »
Wat mag een executeur in rekening brengen?
Wettelijk vastgestelde vergoeding In de wet is de vergoeding voor de testamentair executeur vastgesteld op één procent van het vermogen van de erflater (de persoon die erfenis nalaat na overlijden) op de dag van overlijden. Lees verder »
Wat mag executeur en wat niet?
De executeur is bevoegd om de goederen van de nalatenschap te gelde te maken, maar alleen voor zover dit nodig is om de schulden van de nalatenschap te kunnen voldoen. Kortom, indien geen sprake is van schulden, is de executeur niet bevoegd om goederen te gelde te maken. Lees verder »
Wat zijn de rechten en plichten van een executeur testamentair?
De executeur beheert alle bezittingen. Het is de plicht van de executeur om de erfenis zo goed mogelijk af te wikkelen. Dit betekent dat de executeur ervoor moet zorgen dat alle erfgenamen krijgen waar zij recht op hebben. Om dit goed te kunnen doen moet de executeur zich verdiepen in het testament van de overledene. Lees verder »
Wie controleert de executeur?
Een notaris controleert voordat hij een verklaring van erfrecht of executele afgeeft of de overledene een executeur heeft benoemd in het laatst gemaakte testament. Ook controleert de notaris of er een codicil is met een executeursbenoeming. Lees verder »