Wat is een beschouwing voor tekst?
Een beschouwing is een tekst waarvan het doel is om de lezer kennis te laten maken met verschillende meningen, zodat de lezer ten slotte zijn eigen mening kan vormen (opiniëren). Hierin verschilt de beschouwing van het betoog, waarvan het doel is de lezer te overtuigen van een standpunt. Lees verder »
Wat is een beschouwing van een tekst?
Een beschouwende tekst De tekst belicht het onderwerp van allerlei verschillende kanten. Het doel is om informatie te bieden en de lezer aan het denken te zetten. Een beschouwende tekst is vooral objectief. Lees verder »
Hoe schrijf je een beschouwing tekst?
Bij een beschouwing is het belangrijk dat je de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht. Denk er goed aan dat je eigen mening niet te nadrukkelijk aanwezig is. Je mag natuurlijk wel noemen wat je zelf over het onderwerp vindt, maar dit moet de lezer niet beïnvloeden bij het maken van zijn eigen mening. Lees verder »
Hoe begin je aan een beschouwing?
Een beschouwing begint met het vraagstuk, dan bekijkt de schrijver het van verschillende kanten en komt uiteindelijk tot een eigen positie in deze kwestie of hij blijft zijn vraag houden. Een beschouwing wil niet overtuigen, maar wil de discussie verrijken: bekijk het ook eens van deze kant. Lees verder »
Hoe schrijf je een beschouwend stuk?
Beschouwend essay De schrijver geeft voor- en tegenargumenten bij een standpunt of onderwerp en geeft ook zijn eigen mening. Het is echter niet het doel de lezer te overtuigen van dezelfde mening (zoals bij een betogend essay). Het is de bedoeling dat de lezer aan de hand van de informatie zijn eigen mening vormt. Lees verder »