Wat is een bruine fond?
Van zodra de schenkel en de botten in de oven worden bruin gebakken met olie of boter spreken we over een bruine fond. Lees verder »
Is fond zelfde als bouillon?
Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt. Lees verder »
Kan je fond vervangen door bouillon?
Een fond is eigenlijk niks meer dan een sterk gereduceerde bouillon. Als je bouillon tot ongeveer tweederde inkookt, heb je fond. De smaak is intenser en fonds op basis van botten wordt ook een stuk dikker, omdat er relatief meer gelatine in zit. Lees verder »
Waar gebruik je fond voor?
Blanke fonds zoals kalfsfond of gevogeltefond en magere fond zoals groentefond zijn ideaal voor velouté, kippensoep, aspergesoep en andere soepen waarvan je de heldere of lichte kleur wil behouden. Bruine fonds zoals runderfond en lamsfond zijn meer geschikt voor gemixte groentesoepen of goulash. Lees verder »
Wat is het verschil tussen fond en Fumet?
Fond van vis of schaaldieren noemen we fumet. Er bestaat ook magere fond die gemaakt wordt van enkel groenten en kruiden. Lees verder »