Wat is een kanker gen?
Als je een erfelijke aanleg voor kanker hebt, heb je een grotere kans om kanker te krijgen. Je hebt dan een afwijking in een bepaald gen (een stukje DNA). Door deze afwijking is je kans op kanker groter. Je hebt dit gen met die afwijking meestal van je biologische vader of moeder gekregen. Lees verder »
Welke kanker kan erfelijk zijn?
Erfelijk risico op kanker Borst- en eierstokkanker. Darmkanker (bij bepaalde erfelijke darmziekten: HNPCC en FAP) Melanoom (vorm van huidkanker) Prostaatkanker. Lees verder »
Wat als je het BRCA gen hebt?
BRCA-genmutatie bij vrouwen Vrouwen die drager zijn van een afwijking in het BRCA1- of 2-gen lopen een risico van 60 tot 80% om ooit borstkanker te krijgen en 20 tot 40% op eierstokkanker. Bij vrouwen zonder de mutatie is het risco op borstkanker 13%, op eierstokkanker 1,5%. Lees verder »
Kun je genen veranderen?
Epigenetische veranderingen kunnen ontstaan omdat genen door bijvoorbeeld stress, roken of eetgewoontes aan of juist uit worden gezet. Op een gen ligt de informatie om een eiwit aan te maken. Al deze eiwitten hebben een taak in het lichaam. Als een gen actief is, kan eiwit kan zijn werk doen. Lees verder »