Wat is een nierkoliek?
Ernstige pijn (nierkoliek) Als de stenen de normale urinestroom door de urineleider blokkeren, dan hebt u hierdoor ernstige pijn, wat ook wel een nierkoliek wordt genoemd. Dit is een scherpe pijn in de lendenen en aan de zijkant van uw lichaam, van de ribben tot de heup. Lees verder »
Hoe krijg je nierkoliek?
Als een steen loskomt en in de urineleider belandt, kan de steen vast komen te zitten en ontstaat er een extreem hevige pijn of nierkoliek (niercrisis). Lees verder »
Wat te doen bij Niersteenkoliek?
Het belangrijkste medicijn bij een niersteenaanval is een sterke pijnstiller, zoals diclofenac of naproxen. Vaak krijgt u eerst een prik met een pijnstiller omdat dit snel werkt. Daarna krijgt u meestal zetpillen. Zetpillen werken namelijk beter dan tabletten als u misselijk bent of overgeeft bij nierstenen. Lees verder »
Wat is de oorzaak van een Niersteenkoliek?
Een koliekaanval ontstaat wanneer een niersteen vanuit de nier de urineleider inschiet en daar blijft steken. Doordat de steen vastzit in de urineleider, kan de urine niet goed worden afgevoerd. De nier raakt hierdoor steeds verder gevuld met urine. Lees verder »
Hoe lang duurt niersteen koliek?
De pijn gaat vanzelf over. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Drink niet tijdens of kort na een koliekaanval. Extra vocht lijdt tot extra urineproductie. Lees verder »