Wat is een wel in een dijk?
Wel: adertje in een dijk waardoor water stroomt. Niet erg, zo lang er geen zand meestroomt dat de ader groter kan maken. Zo'n gat valt te stuwen met zandzakken, ook wel opkistengenoemd. Lees verder »
Wat zit er in een dijk?
Moderne dijken bestaan meestal uit een kern van zand met daaroverheen een kleilaag van 80 – 100 cm. In oude dijken wordt soms ook veen of klei in de kern aangetroffen. Onder de dijk ligt een zogeheten onderzeese oever die de dijk moet beschermen tegen golfoverslag. Lees verder »
Waar moet een dijk aan voldoen?
Er gelden regels waaraan een dijk moet voldoen: de veiligheidsnorm. De norm houdt in dat iedereen in Nederland dezelfde bescherming ('basisbescherming') heeft tegen overstromingen. Volgens de norm mag de kans dat iemand overlijdt door een overstroming niet groter zijn dan 1:100.000 per jaar. Lees verder »
Hoe heet een waterkering in de dijk?
Langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel liggen dijken, ook wel waterkeringen of kaden genoemd. De dijken langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) beschermen de achterliggende gebieden tegen overstroming. Het waterschap houdt in de gaten of de dijken en de kaden in goede conditie blijven. Lees verder »