Wat is een wettelijke naam?
In Nederland en de meeste andere westerse landen bestaat iemands volledige naam uit zijn of haar voornaam of voornamen gevolgd door de geslachtsnaam (achternaam). De wettelijke regels over het Nederlandse naamrecht zijn vastgelegd in artikel 4 tot en met 9 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Lees verder »
Wat is het verschil tussen naam en voornaam?
Het begrip "naam". Elke natuurlijke persoon wordt aangeduid met een familienaam, die in principe door de familie wordt doorgegeven, en met een voornaam, die het mogelijk maakt een persoon binnen zijn familie te onderscheiden. Beide staan vermeld in de geboorteakte (art. 57 BW.). Lees verder »
Is een voornaam verplicht?
In tegenstelling tot de familienaam, wordt de voornaam gekarakteriseerd door het feit dat deze gekozen wordt. Krachtens artikel 57, 1° BW moet de geboorteakte verplicht de voornaam of voornamen van de pasgeborene bevatten. Bijgevolg is elke persoon gehouden een voornaam te hebben. Lees verder »
Wat als je geen voornaam hebt?
Indien u hierdoor geen voornaam of achternaam heeft op uw Nederlandse paspoort dan kunt u dat laten herstellen. In deze bijdrage bespreken we bij wie u moet zijn om een zogeheten naamsvaststelling aan te vragen, op welke wijze dit dient te gebeuren en welke eventuele kosten daarbij komen kijken. Lees verder »
Kan je ook geen achternaam hebben?
Het lijkt erg vanzelfsprekend: iedereen heeft een voornaam en een achternaam. Toch zijn ook hier wettelijke regels voor, aangezien niet zomaar alles is toegestaan. Daarnaast moet er worden geregeld hoe wordt bepaald wie welke naam heeft en dat die naam niet zonder meer veranderd mag worden. Lees verder »