Wat is het verschil tussen koudbloedig en warmbloedig?

Bij koudbloedige dieren verandert de temperatuur van het lichaam mee met de omgeving. Als een vis bijvoorbeeld in koud water zwemt, zal zijn lichaam bijvoorbeeld afkoelen. Maar bij warmbloedige dieren gebeurt dat bijvoorbeeld niet. Als het buiten warmer of kouder wordt blijft de lichaamstemperatuur van vogels gelijk. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Wat is de betekenis van warmbloedig?

Warmbloedige organismen hebben een interne productie en regulatie van warmte. Dit in tegenstelling tot koudbloedige organismen die afhankelijk zijn van externe warmtebronnen voor de regulatie van hun lichaamstemperatuur. Bekende warmbloedige dieren zijn vogels en zoogdieren. Lees verder »

Waarom koudbloedig?

Koudbloedige dieren hebben veel minder voedsel nodig. Ze gebruiken hun energie om te groeien en zich voort te planten, maar niet om zich warm te houden. Ze hebben hun voedsel niet als brandstof nodig voor een inwendig kacheltje. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Waarom zijn we warmbloedig?

Hogere lichaamstemperaturen optimaliseerden hun immuunsysteem. In die tijd waren bijna alle diersoorten koudbloedig. En om hun lichaam op te warmen, moesten ze voor lange perioden in warme delen van hun leefgebied vertoeve. Lees verder »

Bron: scientias.nl

Hoe weet je of een dier koudbloedig is?

Een dier is koudbloedig wanneer de lichaamstemperatuur van een dier min of meer gelijk is aan de omgevingstemperatuur. Koudbloedige dieren hebben dus een wisselende lichaamstemperatuur. Warmbloedige dieren zorgen door verbranding in de cellen voor een constante lichaamstemperatuur. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is het verschil tussen koudbloedig en warmbloedig?