Wat voor soort mijnen zijn er?
Er zijn twee soorten mijnen: open en gesloten mijnen. Bij open mijnen worden de delfstoffen ontgonnen aan de oppervlakte. Gesloten mijnen hebben naast een bovengronds gedeelte een ondergronds gedeelte. Dat wordt enkel toegepast als de delfstoffen te diep liggen zodat ondergrondse winning moeilijker en duurder is. Lees verder »
Waar zijn nog kolenmijnen?
De meeste mijnen liggen in China. Dat is de grootste producent, met bijna de helft van de wereldproductie. Ook daar gebeuren er vaak ongelukken. De Verenigde Staten zijn de tweede grootste producent. Lees verder »
Hoeveel mijnen zijn er?
MIJNEN IN NEDERLAND De oudste mijn was de Domaniale in Kerkrade. Deze mijn produceerde al in de negentiende eeuw kolen. De laatste mijnen werden in 1926 in productie genomen. In totaal zijn er 12 mijnen geweest die steenkool hebben geproduceer. Lees verder »
Wat is het gevaar van mijngas?
Wat heel gevaarlijk was in de mijnen was het mijngas. Mijngas is reukloos, smaakloos en kleurloos. Heel gevaarlijk, want het kan ontploffen als er een vonk bij komt. Elke mijnwerker heeft een benzinelamp, als het vlammetje lichtblauw wordt, dan is er mijngas aanwezig. Lees verder »
Hoe diep gingen mijnwerkers?
Diep onder de grond, in mijngangen van soms slechts veertig centimeter, lag het gevaar altijd op de loer. De grootste bedreiging ontdekten de mijnwerkers pas veel later. Duizenden stierven na hun pensioen aan stoflongen. Lees verder »