Wat zit er in gips?

Gips is de verbinding van Calcium en sulfaat in de vorm van calciumsulfaat, CaSO4. De scheikundige naam van gips is Calcium-sulfaat.De aardkorst bestaat voor meer dan 3% uit calcium. Door de re-actieve eigenschappen komt het niet in ongebonden toestand voor. Lees verder »

Wat wordt van gips gemaakt?

In de bouw wordt gips als pleister, gipsblokken en gipsplaten gebruikt. Reeds in de oudheid werd gips als bouwmateriaal gebruikt, bijvoorbeeld bij de bouw van de piramiden van Gizeh, of de Alabastermoskee in Caïro. De Grieken gebruiken het materiaal voor versieringen aan huizen. Lees verder »

Is gips schadelijk?

Het gebruik van kalksulfaat - gips - in ligboxen kan gevaarlijk zijn. Dat stelt toxicoloog Guillaume Counotte van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In contact met water kan het giftige en explosieve waterstofsulfide worden gevormd, geeft Counotte in magazine GD Veterinair aan. Lees verder »

Is gips een zout?

De materialen cement en gips zijn voorbeelden van zouten die water in hun kristalrooster kunnen opnemen. Het opgenomen water heet kristalwater. De hoeveelheid kristalwater die een zouthydraat bevat hangt af van de temperatuur van een stof en de vochtigheidsgraad van de omgeving waar het zouthydraat zich bevindt. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat zit er in gips?