Werden dolmens met aarde bedekt?
De meeste dateren uit het Laat-Neolithicum (4000-3000 v.Chr.) en waren soms bedekt met aarde of kleinere stenen om een tumulus (grafheuvel) te vormen. Lees verder »
Wat is het verschil tussen dolmen en menhir?
- Een dolmen of hunebed - wat 'stenen tafel' (uit het Bretons) betekent, zouden vooral begraafplaatsen zijn of een rituele /astronomische functie hebben. - De menhir of 'hoge steen' (uit het Bretons) kennen we van Asterix en vooral van Obelix, die geregeld een menhir op zijn rug draagt. Lees verder »
Hoe werd een dolmen of hunebed opgebouwd?
In Vlaanderen worden ze meestal Dolmen genoemd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien (Megalieten) rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen. Met kleinere stenen werden de open spleten tussen de keien opgevuld, en waarschijnlijk werden de kamers dan afgedekt met aarde. Lees verder »
Hoe werden mensen begraven in een hunebed?
In de grootste hunebedden was plek voor wel 40 personen. Toch werd niet iedereen hier begraven. Sterker nog: in een hunebed werd helemaal niet begraven. De overledene werd op een vloer van keien gelegd en kreeg giften mee zoals werktuigen, wapens en aardewerken potten met voedsel. Lees verder »