Wie betaalt onderhoud bij vruchtgebruik?

De vruchtgebruiker is verplicht om alle onderhoudsherstellingen uit te voeren aan het goed waarvan hij het genot heeft. Het gaat hier om herstellingen die op korte of lange termijn nodig zijn om de waarde van het goed te vrijwaren, onder voorbehoud van normale slijtage, ouderdom of overmacht. Lees verder »

Bron: seeds.law

Welke kosten zijn ten laste van de vruchtgebruiker?

Voorbeelden van onderhoudswerken die ten laste van de vruchtgebruiker kunnen vallen: schilderwerken (ook van de buitenmuren), vernis- en lakwerk, herstelling aan de vloeren, de trappen, het dak, het reinigen en herstellen van een schoorsteen, het onderhoud en de herstellingen aan een lift, de vernieuwing van het tapijt. Lees verder »

Wat zijn de plichten van een vruchtgebruiker?

Rechten en plichten van de vruchtgebruiker *Bij aanvang van het vruchtgebruik moet er een inventaris worden opgemaakt. *Hij moet in het voordeel van de blote eigenaar een borg stellen. *Hij moet de lasten betalen die op het genot wegen. *Hij draagt de herstellingskosten, met uitzondering van de grove herstellingen. Lees verder »

Wie betaald grondlasten bij vruchtgebruik?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is de belastingplichtige wie op 1 januari van het aanslagjaar de eigenaar is van het onroerend goed. Als er een uitsplitsing is tussen naakte eigendom en vruchtgebruik, is de vruchtgebruiker de belastingplichtige. Lees verder »

Wat als vruchtgebruiker naar rusthuis gaat?

Zoon of dochter koopt de naakte eigendom, terwijl de ouders het vruchtgebruik kopen. De ouders gaan in het pand wonen tot ze overlijden, of verhuren het (bijvoorbeeld als ze naar een rusthuis gaan). Ze mogen zelf de huurinkomsten houden. Lees verder »

Gerelateerd aan Wie betaalt onderhoud bij vruchtgebruik?