Wat is het verschil tussen een smoutebol en een oliebol?
De naam smoutebol is, net zoals oliebol, negentiende-eeuws. Het huidige verschil tussen de Nederlandse oliebol en de Vlaamse smoutebol is dus niet het vet waarin ze gefrituurd worden, maar de periode wanneer ze gegeten worden (winter in Nederland, kermisseizoen in Vlaanderen) en de aan- of afwezigheid van vulling. Lees verder »
Wat betekent smoutebol?
oliebol. bolvormige koek van beslag die in frituurolie wordt gebakken; oliebol. Lees verder »
Wat is een echte oliebol?
De oliebol is een bolvormig gefrituurd gistdeeggerecht uit de Lage Landen. Oliebollen worden in Nederland traditioneel gegeten op oudejaarsavond. Gedurende de wintermaanden worden ze daar op veel plaatsen in oliebollenkramen verkocht. Ook worden ze het hele jaar door verkocht op kermissen in Nederland en België. Lees verder »
Waarom heet het een oliebol?
Zeventiende en achttiende eeuw: van oliekoek naar oliebol In het kookboek 'De Verstandige Kock of Sorghvuldige Huys-Houdster' uit 1668 wordt in een recept voor oliekoeken beschreven dat de koeken gebakken moeten worden in een 'mengel' olie, iets minder dan anderhalve lieter. Lees verder »