Hoe oogst je tarwe?
Men gebruikt een maaidorser om de tarwe te oogsten. Bij het maaien worden de halmen een stukje boven de grond afgesneden. Naast het maaien van het gewas dient men het graan ook te dorsen. Bij het dorsen worden de korrels van de halmen losgemaakt. Lees verder »
Hoe laat ik tarwe kiemen?
- Week de tarwe ruim een dag in water.
- Laat de tarwe uitlekken in een vergiet en verspreid het over een platte schaal of plaat.
- Laat de tarwe een dag in het donker staan om te ontkiemen. ...
- Bedek de bodem van een lage bak met potgrond en verdeel hierover de ontkiemde tarwe.
- Lees verder »
Wanneer is tarwe rijp om te oogsten?
De tarwe wordt ongeveer 70 cm hoog en in de aar komen na de bloei, de nieuwe tarwekorrels. De tarwe verkleurt vervolgens langzaam van groen naar geel. Als de aren gaan knikken (buigen) is de tarwe rijp. Lees verder »
Hoe wordt graan geoogst?
De bladeren beginnen te verouderen en af te sterven, te beginnen met het oudste blad onderaan de stengels. Het graan kleurt dan van groen naar helemaal geel. Wanneer het vochtgehalte in de korrels laag genoeg is en de korrels helemaal zijn gevuld, wordt het graan met een maaidorser ('combine') geoogst. Lees verder »
Hoe vaak wordt tarwe per jaar geoogst?
Jaarlijks worden graanvelden na de oogsttijd omgeploegd, waarna de tarwe opnieuw wordt ingezaaid. Tarwerassen worden ingedeeld naar het groeiseizoen. Wintertarwe wordt in oktober gezaaid en na ongeveer tien maanden geoogst. Zomertarwe wordt vroeg in het voorjaar gezaaid en na zes maanden geoogst. Lees verder »