Waarom zit er kwik in vis?

Door menselijk handelen, onder meer door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticiden, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht. In de vorm van het nog giftigere methylkwik wordt het door vissen opgenomen. Vooral vissen als tonijn, zalm en forel hebben veel last van de vervuiling. Lees verder »

Waarom kwik in tonijn?

Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Lees verder »

Welke vis heeft weinig kwik?

Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram. Lees verder »

Is kwik in vis gevaarlijk?

Vis bevat kwik Via vis krijgen we ook kwik uit rivieren, zeeën en oceanen binnen. In te grote hoeveelheden is kwik zeer giftig, en methylkwik, dat 90 % van de kwik in vis vertegenwoordigt, des te mee. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom zit er kwik in vis?